neljapäev, 23. september 2021

Konn+ tekst = kontekst

 

🐸 Krooks!

Hemingway väitis kunagi, et kogu kaasaegne Ameerika kirjandus saab alguse Mark Twaini raamatust „Huckleberry Finni seiklused.“ Mida mõtles Hemingway kaasaegse Ameerika kirjanduse all? Miks just see raamat? Kas hetkel väidaks samamoodi mõni hetkel tuntud Ameerika kirjanik? Mõttetera, mis pani mind sõnade täpsuse üle mõtlema, leidsin veebiavarustest.

Kaasaeg on kellegagi või millegagi samaaegne ajajärk, pole soovitav seda sõna kasutada sõna tänapäev tähenduses.

Põhimõtteliselt polnud Hemingway ja Twain kaasaegsed. Aga väide ise on ju intrigeeriv: paneb edasi mõtlema eesti kirjandusele.

Milline raamat on kaasaegse eesti kirjanduse alguseks?

„Sipsik“, Lotte reis lõunamaale“, „Muna“, „Agu Sihvka annab aru“, „Kõrboja peremees“, „Kadri. Kasuema“, „Kuhu lähed, Ann?“ jne.

Neid vastuseid sain koolis nii õpilastelt kui ka õpetajatelt. Õpilased vastasid koheselt: „Loomulikult „Sipsik“ ja Lottega seonduv“, õpetajatelt tuli juba erinevaid vastuseid ja need erinesid täpselt nii nagu nende vanusedki. Järeldus: kaasaegsuse algusraamat on võrdeline vanusega.

Milleni tahan jõuda?

Kontekstini.

Õnneks oli veebiavaruse leheküljel viide, kust see lause pärit: 1935. a ilmunud raamatust „Aafrika haljad künkad“.  Et mõista väikest, tuleb uurida ümbrust. 🐸 Krooks! Homme lähen raamatukokku!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar