laupäev, 29. jaanuar 2022

Jälle need...

 ... naksitrallid, lumejänesed, porgandid, kodutud, Nobeli-trallid, jõulud, eksamid, katuserahad, karvad, puuviljad, plekkveljed, klassikatähed, sõnad-sõnad-sõnad.

Sõber Google jätkas niimoodi, kui söötsin talle sisse otsisõnad Jälle need. Täna, 30. jaanuaril on eesti kirjanduse kooslugemise päev. Loeme "Naksitralle"! "Jälle neid naksitralle".

Üle pika aja märkasin, et möödunud nädal oli mu tarbitav meedia tasakaalus. Ütles ju Sammalhabegi, et looduses peab valitsema tasakaal. Kõikide nende haiguste ja sõjauudiste kõrval räägiti palju eesti kirjandusest. Hingekosutav saade oli esmaspäeval, vt sellel lehel on  põnevate linkide hulgas ka see viide. Nelikümmend minutit tarkade inimeste vestlust kuulata on rõõm. Ka kuulaja aju töötab.

Kirjandussõbra südames lehvib iga päev lipp (https://www.sirp.ee/s1-artiklid/c7-kirjandus/kirjandussobra-sudames-lehvib-lipp-iga-paev/ ). Nii see on. Kui loed, on sul võimalus kaduda argipäevast, on võimalik hinge pugeda teiste inimeste maailma. Jah, iga päev natuke ja natukesest saab palju. Nagu investeeriminegi:)

Aga lugemine on ju nii raske ja tüütu. Mul pole üldse aega. Mind ei huvita, mis teised kirjutavad. Milleks üldse eesti kirjandus? Väited, mida kuulen vähemalt kolm korda nädalas. Eks saaksin igale miskit vastugi öelda, kuid siis mõtlen, et igaüks teab ju, kuidas ta oma aega kasutab, elu vormib. 

Mõnikord takistab lugemist ootusärevus, läbematus. Raamat võiks ju kiiremini läbi saada või siis tahaks juba teada, kuidas kõik see lõpeb. Selle kärsitusega meenub mulle üks Hiina naljalugu. 

Söögikohta astub kiirelt üks mees ja juba uksel nõuab oma nuudliportsjoni, et miks ma neid juba pole saanud. Koha omanik võtab siis nuudlikausi ja valab selle lauale, sest tal läheb seda kaussi väga ruttu vaja. Mees muidugi vihastab ja kodus ütleb naisele, et suren vihast. Naine paneb selle peale oma kimpsud-kompsud kokku ja teatab mehele, et kui sa sured, siis ma lähen kohe uuesti mehele. Lähebki. On siis uue mehega esimese öö, pärast seda aga palub mees kohe naisel lahkuda. Naine on kimbatuses, et miks. "Su süü on selles, et sa ei ole mulle ikka veel poega sünnitanud!"

Jah, seda kärsitust on meil kõikjal, v.a kirjanduses. 


Ju arvasid raamatu ära. 😉



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar