pühapäev, 19. veebruar 2023

Tere!

 Ei tahtnud sulle pühapäeval helistada. Kui soovid otse rääkida, olen olemas ja vastan ka telefonile.

Otse rääkida? Mis see on? Tänapäeval? 

Tänapäeval on kõik enam-vähem otse rääkimine. 

"Ma sain kirja..." repliik kirjanik Rodrigo Garcia  näitemängust "Kokkade öö". Oh, kui palju me oleme saanud kirju!Viimased 25 aastat enamjaolt e-kirju. 

Õpetajana on tihti hirmutav avada postkasti nädalavahetusel, iial ei tea, mis sealt vastu vaatab. Garcia näitemängus muidugi pannakse paika kirja saatjad, nimelt ei taju nad elementaarseid suhtlusreegleid. Sealsed nn kirja kirjutajad kirjutavad, tundmata empaatiat, nende taustaks on ainult iseenda tähtsus. 

Mõnikord on mul kahju, et ei saa tagasi nn vanu aegu, mil suhtlemine oli kas näost näkku või siis telefonitsi. Kirja teel aeti ikkagi suuri ja üldisi asju. Vahemärkus: asjad,  mida võimalik ajada 2-3 minutiga päris elus, nn jooksvad probleemid, mitte aeglase kulgemisega argiprobleemid. Tänapäeval on aga kõik võimalik. Kirjuta, millal tahad. Ei pea vaatama nädalapäeva, kellaaega. 

Kuidas saaksime empaatiat süstida nagu vaktsiini? Kuigi jah, ka vaktsiinide tõsiusklikke vastaseid on oi kui palju.

Nii tore, kui suudaksime oodata kohtumist inimese endaga ja lihtsalt rääkida. Igas suhtlemises on pilke, häälitsusi, mis annavad tuge ja mõistmist nii probleemi tekitajale kui ka probleemi lahendajale. Kurvaks teeb mõnikord see, kui sinu meelest toredad inimesed, kellega on lihtne asju arutada, muutuvad kuivaks ametnikuks. Jah, peab leppima, et issanda loomaaeg on kirju. 

Kirjadest veel! Kolga külaraamatukogus on hetkel näitus raamatutest, mille põhisisuks kirjad. Neid raamatuid saab ka laenutada:)



Lumi lendab, lumi keeb, lumi keerleb suusateel...


1 kommentaar:

  1. Käsitsi kirjutatud kirjad võiks jälle moodi tulla. Ja muidugi postkaardid!

    VastaKustuta