laupäev, 8. oktoober 2022

Poen teise inimese nahka

 , et mitte öelda: "Olen empaatiline"

Jah, möödunud nädala märksõnaks saaksin tagantjärele panna ´empaatia` või siis meie kõnekäänu `nahka pugemine`.

Õpetajate päev. Noored saavad olla õpetajad. Olla terve tööpäeva postil ja vastutada tol hetkel õpingute eest, milles tema enda koolikaaslased. Minu tubli 9. klass asetas end  suurepäraselt õpetajate olukorda. Koju tulles mõtlesin, et äkki peaks isegi varem õpilased tundma seda, mida õpetaja mõnikord klassi ees tunneb: jõuetust, kurbust siis, kui lapsed on ükskõiksed ja mõnikord ülbed oma õpingute suhtes; rõõmu siis, kui lapsed on avatud. Äkki siis mõistaks õpilased õpingute olemust rohkem? Eks sellele pani mind mõtlema üks kainik (7-12aastane laps), kes nõudis noore õpetaja käest, et ta nõuab päris õpetajat. Muidugi siin jõuan nüüd küsimuseni: kes on päris õpetaja? Kuid igal juhul on lõpuklassi noortele alles veel hea traditsioon: õpetajate päeval võimalus kuhjaga tunda empaatiat.

Täna, 8. oktoobril saab Kirjanike Liit 100-aastaseks. Vot, kirjanikud on küll need, kes poevad meie nahka jõuliselt, ja nemad on ka need, kes aitavad meid minna läbi teatud tegelaste selliste inimelude nahka, kellele elu ehk kunagi võimalust ei anna. Meenub Andrus Vaarik, kes ikka kooliteatrite festivalil noortega suheldes on öelnud, et laval olles on tal võimalik olla hiilgav ja tark kuningas või enda eluga sassis narkar, kahtlematult seda viimast ei tahaks keegi päris elus kogeda, aga laval olles mõistad tema elu ja saad aru, miks just nii läks. 

Raamatute lugemise üks tugevamaid argumente on tihti, et see arendab meis empaatiavõimet. Jah, kes meist poleks mõne tegelasega väga samastunud ja üllatunud, kuidas ta mingit olukorda lahendab ja kuidas see siis lõpeb. Need on turvalised õppetunnid.  

Lugemine on turvaline elu elamise viis. 

Soovin, et eesti kirjanikel oleks ikka teravat pilku ja teiste nahka pugemise võimet, et siis meil, lugejatel oleks kergem elu õppida.

Ja nüüd viimane sellenädalane kohtumine empaatiaga. Loen hetkel Rutger Bregmani raamatut "Inimkond. Paljutõotav ajalugu" ja eile õhtul jõudsin leheküljeni 221. 😃




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar